Uppdrag 1: Design och användarvänlighet

Nu har det gått fem dagar sedan jag fick hem Canon EOS M och jag ska nu berätta vad jag tycker om kamerans design och användarvänlighet. Jag tar bland annat upp kamerans konstruktion, hur menyerna är och den tre tums stora pekskärmen.

Konstruktion

När jag för första gången höll i Canon EOS M fick jag känslan av en mycket gedigen och välbyggd kamera, och den enkla designen gör den också snygg. Även om jag alltid varit emot de ”silvriga” teknikprylarna, är jag glad över att jag fick den silverfärgade modellen.

Att hålla kameran i handen känns helt okej för att vara en så pass liten kamera. Det finns ett gummerat stöd för tummen och ett på framsidan som gör det möjligt att hålla kameran i en hand. Men för bästa bild rekommenderar jag att hålla den andra handen på objektivet.

Canon EOS M har ganska få knappar med tanke på att det är en ganska avancerad kamera, men om jag får gissa, bidrog pekskärmen till att några knappar inte behövdes. Jag hade dock inte haft något emot ett andra hjul ovanpå kamerahuset, för att justera inställningarna.

Det finns sju knappar på kameran, bortsett från ratten som också har fyra knappar, upp, ned, höger och vänster. De flesta knapparna är placerade på den högra sidan, vid sidan om skärmen, vilket känns igen från Canons IXUS S-modeller.

Ovanpå kameran sitter en ytterligare ratt, tillsammans med strömbrytaren, för tre olika lägen; helautomatiskt, manuellt och videoinspelningsläge.

På Canon EOS M har de valt bort den inbyggda blixten och istället satt dit en ”hotshoe” för separata blixtar, eller andra tillbehör. Jag tror många tycker det är ett minus, men när jag fotograferar håller mig borta från de inbyggda blixtar så länge jag kan. Inbyggda blixtar ger oftast dåligt ljus. Canon skickar dock med en separat blixt. Jag berättar mer om den längre ned.

Menyer

Menysystemet i Canon EOS M påminner mycket om det Canon andra EOS-kameror använder, vilket är väldigt positivt, har du en Canon sedan tidigare kommer det inte vara några problem att hitta i Canon EOS M och för nybörjare, är det heller inga problem att komma igång.

För att komma åt menyn trycker man på Meny-knappen på baksidan av kamera. I menyn finns ett antal olika flikar som man enkelt bläddrar mellan, antingen genom att trycka på pekskärmen eller med höger och vänsterknapp på hjulet.

Snabbmenyn är en meny för att ändra bildinställningarna, som exempelvis slutartid, vitbalans, ljusmetod, m.m. Den menyn kommer du åt genom att trycka på mittenknappen i ratten eller Q-ikonen på skärmen.

Pekskärm

Kameran är utrustad med en 3-tums pekskärm som ger skarpa och tydliga bilder. Vid en början var jag ganska skeptisk till att ha en touchskärm på en systemkamera, men efter ett par dagar började jag vänja mig och tillslut tycka att det är riktigt bra. Det är så otroligt smidigt att ta sig igenom menyer och ändra inställningar. Bäst av allt är dock att man väldigt enkelt hittar fokuspunkten genom att bara trycka på skärmen.

Det mindre bra med pekskärmen, är att man lätt kommer åt skärmen med händerna och ändrar inställningar. Detta hade kunnat lösas med en knapp vid sidan av skärmen som stänger av touchfunktionen.

Men i överlag är pekskärmen på Canon EOS M väldigt bra, den reagerar bra när man trycker och det underlättar navigering i menyer och inställningar.

Objektiv

Ett av de tillbehör som följer med i paketet är ett objektiv, 18-55mm f/3.5-5.6 IS, som är över förväntan. Det första jag lade märke till är hur bra byggvalitén känns, inget glapp i zoom och fokusringarna.

Objekivet är också utrustad med den nya fokusmotorn STM, som ger nästan helt ljudlös och mjuk fokusering, vilket är mycket användbart när man filmar. Det är tyvärr inte den snabbaste fokuseringen.

Det är också möjligt att fokusera manuellt, men på objektivet finns ingen knapp för att stänga av autofokus, utan det sker i kamerans inställningar.

Separat blixt

Eftersom Canon EOS M saknar inbyggd blixt skickar de istället med en separat blixt, Speedlite EX90 som monteras på kameran. Det är en ganska enkelt blixt, men den har flera funktioner, som inställningsbar utnivå, inbyggd masterfunktion för trådlös fjärrstyrning av upp till tre blixtgrupper, m.m.

Speedlite EX90 ger ungefär samma resultat som en upplättningsblixt på en systemkameror, vilket inte är det bäst alternativet, men för enklare bilder är den helt okej.

EF till EF-M adapter

I det här uppdraget fick vi även möjlighet att testa EF till EF-M adapter som gör det möjligt att använda sina EF och EF-S-objektiv. Att koppla ihop ett objektiv med adaptern är inga konstigheter, montera adapter som ett vanligt objektiv på kameran och montera sedan fast ett EF-objektiv.

Adaptern är också utrustad med ett stativfäste för att inte påfresta kamerans stativgänga. Stativfästet kan även monteras bort om man så vill det.

Komma igång

Att komma igång med Canon EOS M är väldigt enkelt. När du startar den för första gången behöver du bara ställa in tid och datum, sedan är den redo för att fotograferas med.

Nästa vecka kommer uppdrag 2, då ska vi gå igenom kamerans inställningsmöjligheter, det får ni inte missa.