Uppdrag 2: Inställningsmöjligheter Canon EOS M

Andra veckan med Canon EOS M har nu passerat och det är nu dags för mig att posta det andra uppdraget - som är en genomgång av inställningsmöjligheterna i Canon EOS M, där jag kommer gå igenom menyerna och de olika inställningar som finns att välja mellan.

Först och främst, Canon EOS M är en ganska avancerad kamera när det kommer till menyer och inställningar, med många inställningsmöjligheter och kan jämföras med några av Canons dyrare proffskameror, men de finns också en del funktioner som gör den bra för nybörjaren.

Vid start av kameran visas LiveView-läget där du kan ställa in slutartid, bländare och ISO direkt på skärmen, vilket kanske är några viktigaste inställningarna när man vill fotografera. Vill man ändra andra inställningar finns direktkontrollen eller menyn för kamerainställningarna som jag kommer berätta om mer längre ned. 



Vi börjar med Quickmenu, eller direktkontroll, som är den del som man kanske använder sig av mest när man fotograferar med kameran. Här ifrån är det möjligt att ändra slutartid, bländare, ISO, exp.kompensation, vitbalans, autofokus, bildkvalitet och bildstorlek, bildstil, ljusmätmetod, m.m. Kontrollerna ser dock förstås olika ut beroende på vilket läge kameran är inställd på, Smartmotivläge och videoinspelningsläget har exempelvis mindre inställningsmöjligheter.

Metod för autofokus i Liveview-fotografering kan väljas mellan singel eller flerpunkts samt Följande, där kameran följer och fokuserar ett ansike eller punkt du pekat på, som i övrigt fungerar ganska bra om man inte utför allt för snabba rörelser med kameran.

En av de nyare funktionerna hos Canons kameror är ”Kreativa filter” som också Canon EOS M har utrustats med. Med Kreativa filter läggs olika effekter på när du tar en bild. Det finns att välja mellan grynig svartvit, mjuk fokus, fisheye-effekt, oljemålning, akvarell, leksakskamera och miniatyreffekt. Detta kräver dock att bilderna fotograferas i JPEG-format.

För professionell fotografering tror jag ingen av dessa är att föredra framför bildbehandling i datorn, men miniatyreffekten är den som jag gillar mest och bilderna kan bli otroligt snygga samt att det gör fotograferande lite roligare.

Canon EOS M är också utrustad med ett antal förinställda fotograferingslägen, som lämpar sig bra för porträtt, landskap, närbild, sport, kvällsporträtt, nattfoto utan stativ och HDR-motljuskontroll. Varje läge kan också ställas in för olika förhållanden. Dessa inställningar är väldigt bra om man inte är allt för insatt i alla de olika inställningar, men om man vill ha en så bra bild som möjligt bör man fotografera manuellt i de kreativa lägena.

Meny

Menyn i Canon EOS M nås genom att man trycker på ”Menu”-knappen ovanför ratten på kameran. Som jag skrev i mitt tidigare uppdrag, påminner den mycket om det Canons andra EOS-kameror använder, vilket är positivt.

Menyn innehåller flera flikar som man bläddrar igenom med ratten eller genom att trycker på pekskärmen. Under varje flik finns flera funktioner, och Canon EOS M är välutrustad med diverse olika inställningsmöjligheter och några av dessa kommer jag gå igenom nedan.

I fotograferingsläget, som markeras rött, finns det fyra flikar, och på den första fliken som vi ser ovan, hittar vi några av de vanligaste inställningarna. Det är exempelvis möjligt att ändra bildkvalitet, sidförhållande, om rutnät och histogram ska visas, om det ska vara möjligt att ta en bild utan kort, visningstid av bilder samt en genväg av inställningarna för separat blixt.

”Styrn. av separat Speedlite” ger dig möjlighet att ändra inställningarna för en extern Speedlite.

Under Blixtfunktions-inställningar kan vi se att det är möjligt att styra en extern Speedlite optiskt (trådlöst) i olika grupper och kanaler.



Under den andra fliken hittar vi inställningar för fokus. En av de viktigare inställningarna är ”Fokusläge”, där du ändrar om fokuseringen bestäms automatiskt av kameran eller manuellt med fokusringen på objektivet. Bildstabilisatorn i objektivet kan även stängas av under denna flik. Notera att detta endast gäller EF-M-objektiven och inte EF som har fysiska knappar för autofokus och bildstabilisering.

Den tredje fliken innehåller inställningar för ISO, olika ljusinställningar samt mättimer och om man ska kunna ta en bild genom att trycka på skärmen i LiveView.

På den sista fliken av de rödmarkerade flikarna hittar vi inställningar för vitbalans, färg, brusreducering och damm-borttagning.

Ovan ser vi fliken där det är möjligt att redigera bilder direkt i kameran, inga avancerade dock, men det är möjligt att skydda bilder, ändra storlek, rotera bilder, beställa kopior och lägga på kreativa filter i efterhand.

I den här fliken hittar vi inställningar för visningsläget i kameran. Det är exempelvis möjligt att ändra om histogram ska visa ljusstyrka eller en färgskala. En annan trevlig funktion som finns under denna flik, är Bildspel, som låter användaren starta ett bildspel med sina tagna bilder, vilket är bra om man vill visa upp sina bilder för vänner och släktingar.

På bilden ovan är kameran inställd på videoinspelningsläget, och här är det möjligt att ändra storlek på videon, ljudinspelning, om det är möjligt att ta stillbilder under videoinspelningen samt två inställningar för fokus under videoinspelningen.

De gulmarkerade flikarna, som är sammanlagt fyra stycken, innehåller olika inställningar för kameran, som exempelvis datum, tid, formatering av minneskort, filnumrering, språk, pipljud vid fotografering och energisparläge där man kan välja antalet minuter innan skärmen eller kameran ska stängas av.

På den sista fliken i menyn, som markerats med en stjärna, är det möjligt att samla sina favoritinställningar, exempelvis de man använder mest, för att enkelt och snabbt kunna komma åt dessa. En av mina favoritfunktioner när det kommer till menyerna.

På bilden ovan kan ni se att jag använder ”Styrn. av separat Speedlite”, ”Formatera kort”, ”Bildstabilisator” och ”Fokusläge”, som är några av de inställningar jag använder oftast. Jag gillar denna funktion skarpt och jag använder den ganska ofta, men jag hade gärna sett att fliken med favoriterna valdes vid start när menyn öppnas.

Sammansfattningsvis kan man säga att Canon EOS M välutrustad med en hel del inställningsmöjligheter, och jag tycker kamerans egenskaper ger de bra förutsättningar för att ta bra bilder. Det finns inte mycket att klaga på, men det som jag saknar är programmerbara knappar och RAW-bildbearbetning i efterhand.