oen90

Olle Eriksson

Member | Last logged in at

Studerar till Byggnadsingenjör på Högskolan i Gävle.

Uppdrag 3: Fånga bästa bilden

Tredje uppdraget är nu avklarat och jag ska nu dela med mig av ett antal bilder i tre olika tema, Landskap, Närbild/Detaljbild och Porträtt.

Landskap

Landskapsbilder är lite av en favoritgren för mig. Jag tycker det har varit mycket roligt att fotografera dessa bilder under tiden jag haft Canon EOS M och jag är nöjda med resultaten.

De flesta gånger jag tagit landskapsbilder med Canon EOS M har jag använt mig av AV-läget, där bestämmer jag bländartalet själv och låter kameran bestämma slutartiden. Det tycker jag fungerar bäst i nästan alla lägen, det som man kan få ändra är ISO beroende på hur ljust det är ute, men oftast blir bilderna skarpa och ljusa med lägsta ISO-talet.

Värt att notera är att jag också oftast låter kamera bestämma vitbalansen själv. Bilderna blir dock oftast lite ”kalla”, men eftersom jag fotograferar i RAW kan jag enkelt justera detta i ett bildbehandlingsprogram.

Bilden vi ser ovan är tagen med en bländare på f/8, vilket är den jag använder oftast när jag tar landskapsbilder. Jag kan då ställa in kameran på ISO 100 och ta bilderna utan stativ utan att slutartiden blir för lång.

Den här bilden tog jag efter en tur med skotern, jag hade lagt mig snön och fick syn på öppningen mellan träden som jag passade på att fotografera. Kameran var inställd på AV-läget med en bländare på f/9 och ISO 100. 

Närbild/Detaljbild

Närbilder tycker jag har varit svårast att få till med Canon EOS M. Inte för att kameran skulle vara dålig, det handlar mer om objektivet. Jag hade kunnat använda mitt makroobjektiv, men jag vill visa vad som är möjligt med kitobjektivet EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

Inställningarna jag använder mig av oftast är även här, AV-läget, men för närbilder använder jag en så stor bländare som möjligt. Anledningen till stor bländare är för att jag vill ha oskärpa i bakgrunden och få så kort slutartid som möjligt för att slippa skakningar.

Den här bilden är kanske inte den vackraste bilden, men jag tycker att den visar hur bra bilder man kan ta. Närgränsen på kitobjektivet är 0,25 m och närmare än så kommer man inte. Skärpan blir bra med den minsta möjliga bländaren som är f/5.6 vid längsta brännvidden 55mm.

Kamerainställningar: 1/80, f/5,6, ISO 400, 55 mm.

Porträtt

Till sist har vi porträtt som jag trodde skulle bli svårast, men som tillslut blev väldigt bra. Det som jag tycker kan vara svårt är att få till ljuset på personen, men tack vare att det är möjligt att styra en extern blixt med Speedlite EX90 underlättade det hela. Jag höll en Speedlite 430EX II i min ena hand och kameran i den andra.

Här är min klasskamrat på bilden. Till den här bilden använda jag mitt favoritobjektiv, 50mm f/1,4 USM, med följande inställningar: 1/3200, f/1,4, ISO 100.

Canon EOS M har fungerat bra till porträtt, landskap och närbild. Dock är kitobjektivet 18-55mm inte det bästa om man vill komma riktigt nära ett föremål. EF-adapter med ett teleobjektiv och du kan ta riktigt fina närbilder. 

Uppdrag 2: Inställningsmöjligheter Canon EOS M

Andra veckan med Canon EOS M har nu passerat och det är nu dags för mig att posta det andra uppdraget - som är en genomgång av inställningsmöjligheterna i Canon EOS M, där jag kommer gå igenom menyerna och de olika inställningar som finns att välja mellan.

Först och främst, Canon EOS M är en ganska avancerad kamera när det kommer till menyer och inställningar, med många inställningsmöjligheter och kan jämföras med några av Canons dyrare proffskameror, men de finns också en del funktioner som gör den bra för nybörjaren.

Vid start av kameran visas LiveView-läget där du kan ställa in slutartid, bländare och ISO direkt på skärmen, vilket kanske är några viktigaste inställningarna när man vill fotografera. Vill man ändra andra inställningar finns direktkontrollen eller menyn för kamerainställningarna som jag kommer berätta om mer längre ned. 



Vi börjar med Quickmenu, eller direktkontroll, som är den del som man kanske använder sig av mest när man fotograferar med kameran. Här ifrån är det möjligt att ändra slutartid, bländare, ISO, exp.kompensation, vitbalans, autofokus, bildkvalitet och bildstorlek, bildstil, ljusmätmetod, m.m. Kontrollerna ser dock förstås olika ut beroende på vilket läge kameran är inställd på, Smartmotivläge och videoinspelningsläget har exempelvis mindre inställningsmöjligheter.

Metod för autofokus i Liveview-fotografering kan väljas mellan singel eller flerpunkts samt Följande, där kameran följer och fokuserar ett ansike eller punkt du pekat på, som i övrigt fungerar ganska bra om man inte utför allt för snabba rörelser med kameran.

En av de nyare funktionerna hos Canons kameror är ”Kreativa filter” som också Canon EOS M har utrustats med. Med Kreativa filter läggs olika effekter på när du tar en bild. Det finns att välja mellan grynig svartvit, mjuk fokus, fisheye-effekt, oljemålning, akvarell, leksakskamera och miniatyreffekt. Detta kräver dock att bilderna fotograferas i JPEG-format.

För professionell fotografering tror jag ingen av dessa är att föredra framför bildbehandling i datorn, men miniatyreffekten är den som jag gillar mest och bilderna kan bli otroligt snygga samt att det gör fotograferande lite roligare.

Canon EOS M är också utrustad med ett antal förinställda fotograferingslägen, som lämpar sig bra för porträtt, landskap, närbild, sport, kvällsporträtt, nattfoto utan stativ och HDR-motljuskontroll. Varje läge kan också ställas in för olika förhållanden. Dessa inställningar är väldigt bra om man inte är allt för insatt i alla de olika inställningar, men om man vill ha en så bra bild som möjligt bör man fotografera manuellt i de kreativa lägena.

Meny

Menyn i Canon EOS M nås genom att man trycker på ”Menu”-knappen ovanför ratten på kameran. Som jag skrev i mitt tidigare uppdrag, påminner den mycket om det Canons andra EOS-kameror använder, vilket är positivt.

Menyn innehåller flera flikar som man bläddrar igenom med ratten eller genom att trycker på pekskärmen. Under varje flik finns flera funktioner, och Canon EOS M är välutrustad med diverse olika inställningsmöjligheter och några av dessa kommer jag gå igenom nedan.

I fotograferingsläget, som markeras rött, finns det fyra flikar, och på den första fliken som vi ser ovan, hittar vi några av de vanligaste inställningarna. Det är exempelvis möjligt att ändra bildkvalitet, sidförhållande, om rutnät och histogram ska visas, om det ska vara möjligt att ta en bild utan kort, visningstid av bilder samt en genväg av inställningarna för separat blixt.

”Styrn. av separat Speedlite” ger dig möjlighet att ändra inställningarna för en extern Speedlite.

Under Blixtfunktions-inställningar kan vi se att det är möjligt att styra en extern Speedlite optiskt (trådlöst) i olika grupper och kanaler.



Under den andra fliken hittar vi inställningar för fokus. En av de viktigare inställningarna är ”Fokusläge”, där du ändrar om fokuseringen bestäms automatiskt av kameran eller manuellt med fokusringen på objektivet. Bildstabilisatorn i objektivet kan även stängas av under denna flik. Notera att detta endast gäller EF-M-objektiven och inte EF som har fysiska knappar för autofokus och bildstabilisering.

Den tredje fliken innehåller inställningar för ISO, olika ljusinställningar samt mättimer och om man ska kunna ta en bild genom att trycka på skärmen i LiveView.

På den sista fliken av de rödmarkerade flikarna hittar vi inställningar för vitbalans, färg, brusreducering och damm-borttagning.

Ovan ser vi fliken där det är möjligt att redigera bilder direkt i kameran, inga avancerade dock, men det är möjligt att skydda bilder, ändra storlek, rotera bilder, beställa kopior och lägga på kreativa filter i efterhand.

I den här fliken hittar vi inställningar för visningsläget i kameran. Det är exempelvis möjligt att ändra om histogram ska visa ljusstyrka eller en färgskala. En annan trevlig funktion som finns under denna flik, är Bildspel, som låter användaren starta ett bildspel med sina tagna bilder, vilket är bra om man vill visa upp sina bilder för vänner och släktingar.

På bilden ovan är kameran inställd på videoinspelningsläget, och här är det möjligt att ändra storlek på videon, ljudinspelning, om det är möjligt att ta stillbilder under videoinspelningen samt två inställningar för fokus under videoinspelningen.

De gulmarkerade flikarna, som är sammanlagt fyra stycken, innehåller olika inställningar för kameran, som exempelvis datum, tid, formatering av minneskort, filnumrering, språk, pipljud vid fotografering och energisparläge där man kan välja antalet minuter innan skärmen eller kameran ska stängas av.

På den sista fliken i menyn, som markerats med en stjärna, är det möjligt att samla sina favoritinställningar, exempelvis de man använder mest, för att enkelt och snabbt kunna komma åt dessa. En av mina favoritfunktioner när det kommer till menyerna.

På bilden ovan kan ni se att jag använder ”Styrn. av separat Speedlite”, ”Formatera kort”, ”Bildstabilisator” och ”Fokusläge”, som är några av de inställningar jag använder oftast. Jag gillar denna funktion skarpt och jag använder den ganska ofta, men jag hade gärna sett att fliken med favoriterna valdes vid start när menyn öppnas.

Sammansfattningsvis kan man säga att Canon EOS M välutrustad med en hel del inställningsmöjligheter, och jag tycker kamerans egenskaper ger de bra förutsättningar för att ta bra bilder. Det finns inte mycket att klaga på, men det som jag saknar är programmerbara knappar och RAW-bildbearbetning i efterhand.

Vintern när den är som bäst

För några dagar sen åkte jag och min kusin med skoter till en plats som varit väldigt många gånger på, men den dagen var det nog en av dom finaste dagarna där uppe. Mycket snö och solen tittade fram en stund medan vi stannade där.

Bilden togs utan stativ och kameran inställd på AV där kameran bestämde slutartid själv. EXIF: ISO 160, f/8, 18mm, 1/30 sec.

Uppdrag 1: Design och användarvänlighet

Nu har det gått fem dagar sedan jag fick hem Canon EOS M och jag ska nu berätta vad jag tycker om kamerans design och användarvänlighet. Jag tar bland annat upp kamerans konstruktion, hur menyerna är och den tre tums stora pekskärmen.

Konstruktion

När jag för första gången höll i Canon EOS M fick jag känslan av en mycket gedigen och välbyggd kamera, och den enkla designen gör den också snygg. Även om jag alltid varit emot de ”silvriga” teknikprylarna, är jag glad över att jag fick den silverfärgade modellen.

Att hålla kameran i handen känns helt okej för att vara en så pass liten kamera. Det finns ett gummerat stöd för tummen och ett på framsidan som gör det möjligt att hålla kameran i en hand. Men för bästa bild rekommenderar jag att hålla den andra handen på objektivet.

Canon EOS M har ganska få knappar med tanke på att det är en ganska avancerad kamera, men om jag får gissa, bidrog pekskärmen till att några knappar inte behövdes. Jag hade dock inte haft något emot ett andra hjul ovanpå kamerahuset, för att justera inställningarna.

Det finns sju knappar på kameran, bortsett från ratten som också har fyra knappar, upp, ned, höger och vänster. De flesta knapparna är placerade på den högra sidan, vid sidan om skärmen, vilket känns igen från Canons IXUS S-modeller.

Ovanpå kameran sitter en ytterligare ratt, tillsammans med strömbrytaren, för tre olika lägen; helautomatiskt, manuellt och videoinspelningsläge.

På Canon EOS M har de valt bort den inbyggda blixten och istället satt dit en ”hotshoe” för separata blixtar, eller andra tillbehör. Jag tror många tycker det är ett minus, men när jag fotograferar håller mig borta från de inbyggda blixtar så länge jag kan. Inbyggda blixtar ger oftast dåligt ljus. Canon skickar dock med en separat blixt. Jag berättar mer om den längre ned.

Menyer

Menysystemet i Canon EOS M påminner mycket om det Canon andra EOS-kameror använder, vilket är väldigt positivt, har du en Canon sedan tidigare kommer det inte vara några problem att hitta i Canon EOS M och för nybörjare, är det heller inga problem att komma igång.

För att komma åt menyn trycker man på Meny-knappen på baksidan av kamera. I menyn finns ett antal olika flikar som man enkelt bläddrar mellan, antingen genom att trycka på pekskärmen eller med höger och vänsterknapp på hjulet.

Snabbmenyn är en meny för att ändra bildinställningarna, som exempelvis slutartid, vitbalans, ljusmetod, m.m. Den menyn kommer du åt genom att trycka på mittenknappen i ratten eller Q-ikonen på skärmen.

Pekskärm

Kameran är utrustad med en 3-tums pekskärm som ger skarpa och tydliga bilder. Vid en början var jag ganska skeptisk till att ha en touchskärm på en systemkamera, men efter ett par dagar började jag vänja mig och tillslut tycka att det är riktigt bra. Det är så otroligt smidigt att ta sig igenom menyer och ändra inställningar. Bäst av allt är dock att man väldigt enkelt hittar fokuspunkten genom att bara trycka på skärmen.

Det mindre bra med pekskärmen, är att man lätt kommer åt skärmen med händerna och ändrar inställningar. Detta hade kunnat lösas med en knapp vid sidan av skärmen som stänger av touchfunktionen.

Men i överlag är pekskärmen på Canon EOS M väldigt bra, den reagerar bra när man trycker och det underlättar navigering i menyer och inställningar.

Objektiv

Ett av de tillbehör som följer med i paketet är ett objektiv, 18-55mm f/3.5-5.6 IS, som är över förväntan. Det första jag lade märke till är hur bra byggvalitén känns, inget glapp i zoom och fokusringarna.

Objekivet är också utrustad med den nya fokusmotorn STM, som ger nästan helt ljudlös och mjuk fokusering, vilket är mycket användbart när man filmar. Det är tyvärr inte den snabbaste fokuseringen.

Det är också möjligt att fokusera manuellt, men på objektivet finns ingen knapp för att stänga av autofokus, utan det sker i kamerans inställningar.

Separat blixt

Eftersom Canon EOS M saknar inbyggd blixt skickar de istället med en separat blixt, Speedlite EX90 som monteras på kameran. Det är en ganska enkelt blixt, men den har flera funktioner, som inställningsbar utnivå, inbyggd masterfunktion för trådlös fjärrstyrning av upp till tre blixtgrupper, m.m.

Speedlite EX90 ger ungefär samma resultat som en upplättningsblixt på en systemkameror, vilket inte är det bäst alternativet, men för enklare bilder är den helt okej.

EF till EF-M adapter

I det här uppdraget fick vi även möjlighet att testa EF till EF-M adapter som gör det möjligt att använda sina EF och EF-S-objektiv. Att koppla ihop ett objektiv med adaptern är inga konstigheter, montera adapter som ett vanligt objektiv på kameran och montera sedan fast ett EF-objektiv.

Adaptern är också utrustad med ett stativfäste för att inte påfresta kamerans stativgänga. Stativfästet kan även monteras bort om man så vill det.

Komma igång

Att komma igång med Canon EOS M är väldigt enkelt. När du startar den för första gången behöver du bara ställa in tid och datum, sedan är den redo för att fotograferas med.

Nästa vecka kommer uppdrag 2, då ska vi gå igenom kamerans inställningsmöjligheter, det får ni inte missa.

Canon EF-M till EF adapter

I går kom ett ytterligare paket hem och i den fanns en "Canon EF-M till EF adapter". Med den lilla manicken är det möjligt att använda EF-objektiv (objektiv för Canons andra proffssystemkameror) på Canon EOS M.

Kombinationen som ni ser på bilden ovan, med ett EF 70-200mm, kommer testas mer i helgen, men jag är redan nu imponerad över hur smidigt och bra den lilla kameran och objektiven fungerar ihop.

Jag kommer att berätta mer om adaptern i uppdraget "Design och användarvänlighet".

Andra dagen med Canon EOS M

Andra dagen med Canon EOS M och jag tänkte nu ge ett smakprov på ett par bilder jag tagit med kameran. Kameran känns i övrigt väldigt smidig och rolig att använda.

Canon EOS M

Den här bilden togs med AV-läget där jag valt en bländare på f/8 och ISO på auto. EXIF: 1/40 sec, f/8, ISO 400, 18,0 mm. 

Bilden ovan är tagen på kvällen och här valde jag att kameran skulle bestämma både slutartid och bländare själv. Jag satte även ISO på auto. EXIF: 1/15 sec, f/3,5, ISO 3200, 18,0 mm. 

Kameran levererad och uppackad

Canon EOS M

I dag, på morgonen levererades äntligen Canons nya spegellösa systemkamera, Canon EOS M, till mig. Jag precis hunnit packa upp kameran och kan säga att det ska bli otroligt kul att få testa den.

Vad som ingår i Canon EOS M:

  • Canon EOS M kamerahus
  • EF M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
  • Speedlite 90EX (blixt)
  • Halsrem
  • Batteri med laddare
  • USB-kabel
  • Programvara till datorn och manualer

Under tiden batteriet laddas ska jag se igenom tillbehören och titta närmare på kamerans design, första uppdraget är nämligen Design och användvänlighet.

Jag kommer förstås ta så många bilder jag kan och publicera dem här på bloggen under veckan.

Nedan kan ni se några bilder jag tagit på kameran och tillbehören.

Canon EOS M